JEDZENIE DLA VATA
ciepłe, ciężkie, wilgotne, oleiste, odżywcze, słodkie, słone, kwaśne
WSKAZÓWKI DLA TYPU VATA
Ogień trawienny osób typu Vata jest zmienny i słaby. To wyjaśnia nie przewidywalny apetyt vata i jej niechęć do rutyny. Spożywanie dobrej jakości i w odpowiedniej ilości jedzenia jest dobre ale wtedy kiedy występuje uczucie głodu. Dla osób u których dominuje dosza vata – ciepłe jedzenie jest najlepsze.
Kilka wskazówek dietetycznych dla osób o konstytucji vata
- Jedz od trzech do czterech lekkich posiłków o regularnych porach, przerwy miedzy posiłkami najmniej dwie godziny.
- Stosuj średnio ostre przyprawy i małą ilość soli aby wspomóc trawienie.
- Unikaj jedzenia Fast food, powoduje wzrost vata
- Uważaj na alergie. Osoby typu vata maja problem z tolerancją roślin psiankowatych(ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażany) często mają nie tolerancję laktozy.
- Należy pic dużo płynów ale unikać napojów gazowanych.
- Osoby typu vata nie powinny omijać posiłków ale przejadanie jest się jest jeszcze gorsze i może prowadzić do problemów zdrowotnych.
- Unikaj jedzenia kiedy jesteś zdenerwowany, pobudzony, przestraszony, podenerwowany i pogrążony głęboko w myślach.
- Vata wzrasta z wiekiem. Jest aktywna jesienią, po południu, wzrasta podczas podróży podczas przebywania w dużym hałasie oraz podczas zimnej i wietrznej pogody. W tym czasie należy zwracać uwagę na dietę.
- Wypij ciepły napój przed snem, najlepiej mleczny. Zapewnia dobry sen w nocy.
- Uważaj na oznaki słabego trawienia, jak wzdęcia, uczucie ciężkości w kończynach i głowie, niepokój, letarg problemy z wypróżnieniem, zaparcia.
Charakterystyka typu Pitta
PITTA
Ten typ psychofizyczny to połączenie ognia i wody, dlatego pittę symbolizuje gorąco i ostrość. Tak jak Vata odpowiada za wszelki ruch w organizmie, tak pitta wiąże się z trawieniem i metabolizmem oraz kontrolę temperatury ciała. Pitta dominuje u osób dobrze zbudowanych, umięśnionych, o jasnej cerze, prostych i cienkich włosach, unikających upałów, cieszących się szybką przemianą materii , dobrym trawieniem, spokojnym snem. Bystrość, pewność siebie, zdolność koncentracji, cechy przywódcze, chęć rywalizacji to cechy charakterystyczne typu psychofizycznego, gdzie dominuje pitta.
Osoby z takim rozmieszczeniem energii w organizmie miewają napady złego humoru, złości, zniecierpliwienia. Agresja pojawia się często w sytuacjach stresowych. Z natury odczuwają silne pragnienia- seksualne, także apetyt.
Problemy zdrowotne z jakimi borykają się osoby z dominującą pitta to stany zapalne skóry, trądzik, czyraki, rak skóry, wrzody, zgaga, nadkwasota, uczucie gorąca w żołądku i jelitach, przekrwione i piekące oczy, anemia, żółtaczka. Brak równowagi u pitty spowodowany jest przepracowaniem, zmęczeniem, stresem i przegrzaniem. W wyniku zaburzeń odczuwa się negatywne emocje, jak uczucia nienawiści, zazdrości, wrogości, nietolerancji. Alkohol i papierosy są czynnikami wzmagającymi rozchwianie wewnętrzne pitty.
W diecie osób z przeważającą doszą pitta powinno się znaleźć wiele posiłków chłodnych, soczystych i słodkich. Słoną, kwaśną i pikantną żywność należy ograniczyć, podobnie jak niektóre warzywa: buraki, marchewkę, chili, oliwki, cebulę, rzodkiewkę, ogórki piklowane, pomidory i szpinak. W zamian na talerzu mile widziane będą szparagi, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, ogórek, salata, grzyby, groszek, ziemniaki, cukinia. Jablka, banany, winogrona, liczi, mango, melony, orzechy kokosowe granaty na pewno muszą być spożywane w większej ilości niż brzoskwinie, jagody, czereśnie, cytrusy, papaja, nektarynki, ananasy.
Żyto, gryka i kukurydza nie pomogą odzyskać równowagi pitta tak jak ryż, pszenica, jęczmień. Z listy przetworów mlecznych należy wyrzucić śmietanę, jogurt, lody, twardy ser. Doskonałym dodatkiem do potraw dla pitty będą przyprawy takie jak kolendra, kminek, kurkuma, koper i kardamon.
Pitta to intensywność, ogień. Pitta jest gorąca, ostra, wilgotna, o kwaśnym zapachu (kwaśny pot, mocz, zapach z ust). Pitta składa się z ognia i wody. Skóra typu pitta jest często piegowata i pokryta znamionami. Trudno się opala i często bywa zaczerwieniona. Włosy są proste i delikatne, rude, blond lub piaskowe, o skłonności do wczesnego siwienia. Pitta uwielbia mieć wokół siebie wykwintne przedmioty, ale ceni sobie efektywne gospodarowanie energią i pieniędzmi. Pitta ma na ogół pamięć wzrokową. Ma gorący temperament, ciepłe stopy i dłonie, płonące oczy, wrażliwe na światło. Często się przegrzewa i poci. Typową emocją jest gniew. Jest niecierpliwa, wymagająca, łatwo się irytuje. Jest perfekcjonistą.
- średnia budowa
- średnia siła i wytrzymałość
- charakter przedsiębiorczy, lubi wyzwania
- bystry intelekt
- zaostrzone poczucie głodu i pragnienia, prawidłowe trawienie
- skłonność do gniewu i irytacji pod wpływem stresu
- jasna lub zaczerwieniona skóra, często piegi
- awersja do słońca i upałów
- dokładna, wyraźna mowa
- nie opuszcza posiłków
- włosy blond, jasnobrązowe, rude lub rudawe
- żyje z zegarkiem w ręku
Łysina, przerzedzone włosy, głębokie zatoki to oznaka silnej, przeważającej pitta. Niezrównoważona pitta miewa zgagę (ogień w żołądku), skłonność do choroby wrzodowej, wzdęć i hemoroidów. U ludzi pitta ogień trawienny jest szczególnie silny, a to daje mu ogromny apetyt i nadmierne pragnienie. Typy pitta śpią mocno, lecz budzą się czasem spocone. Śpią raczej długo, ok. 8 godzin.
Typy pitta podatne są na wysypki, trądzik, zgagę, wrzody żołądka, wczesne łysienie i siwienie włosów, słaby wzrok, wrogość, samokrytycyzm i ataki serca powiązane ze stresem.
Brak równowagi pitta – gdy pojawiają się stany zapalne, gorączka, nadmierny głód i pragnienie, zgaga, uderzenia gorąca.
Podstawową wskazówką dla typu pitta jest prowadzenie umiarkowanego trybu życia, gdyż jest ona szczególnie wrażliwa na zanieczyszczone pożywienie, powietrze i wodę oraz alkohol, papierosy, a szczególnie szkodliwe emocje: wrogość, nienawiść, brak tolerancji, zazdrość.
Równoważenie pitta
- umiarkowanie
- ochładzanie
- brak pośpiechu
- obserwowanie naturalnego piękna
- równowaga odpoczynku i aktywności
- zmniejszenie pobudzenia
Pitta daje ognistą energię – jeśli ją pogwałcisz – spali cię. Pracoholicy to najczęściej rozregulowane pitty. Nie ignoruj więc odpoczynku, jest tak samo ważny jak aktywność. Utrzymuj niska temperaturę w pomieszczeniu, w którym śpisz. Unikaj alkoholu – to jak dolewanie benzyny do ognia. Kawa i herbata też wzmagają energię, zamiast ją łagodzić. Osoby pitta są szczególnie wrażliwe na wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia, dlatego staraj się jeść czyste, ekologiczne produkty spożywcze, pić czystą wodę i korzystać z czystego powietrza.
JEDZENIE DLA PITTA
słodkie, cierpkie, gorzkie, chłodne, suche, ciężkie, nie oleiste
Równoważenie kapha
- pobudzanie
- regularna gimnastyka
- kontrola wagi
- różnorodność doświadczeń
- suche ciepło
- ograniczenie słodyczy
Z natury kapha jest stabilna i powolna, ale potrzebuje stymulacji: nowych wrażeń i dźwięków, nowych ludzi i zdarzeń. Bez aktywności fizycznej kapha staje się ospała i leniwa. Kapha nie może się przejadać. Suchy tost, jabłka, kurkuma i surowe owoce likwidują nadmiar kapha i regulują układ trawienny.
JEDZENIE DLA KAPHA
ciepłe, przyprawione, lekkie, suche, ostre, gorzkie, cierpkie
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne).
J.
Dziękuję za tak cenna wiedzę :)